Парил

Рейтинг:
0 / оценки
Село Парил се намира в  Югозападна България, много близо до границата ни с Гърция. Село Парил се намира в планински район в историко-географската област Мървашко. Намира се в подножието на Цари връх в планината Славянка (Алиботуш) и южните склонове на Пирин планина. През селото преминава и река Буровица. Парилската седловина дели тези две планини. Селото е изходен пункт за хижа Славянка и за преходи по едноименната планина с нейните забележителни природни дадености и пещери. Девствеността на района е подплатена с множество билки, чист въздух, прекрасна вода и още много. В Славянка е разположен биосферният резерват Алиботуш, в който има многообразие от растителни видове: черна и бяла мура, пирински чай, тис.Други близки курорти са : Банско (48 км) и Сандански (37 км).

В селото има и църква "Св. св. Константин и Елена".


В района има условия за лов, риболов, езда, екотуризъм. Селото е изходен пункт за хижа Славянка и за преходи по едноименната планина с нейните забележителни природни дадености и пещери. Девствеността на района е подплатена с множество билки, чист въздух, прекрасна вода и още много примери. Освен село с красиви стари къщи, Парил е изходен пункт за излети в Славянка. Намира в Югозападна България, на 29 км южно от Гоце Делчев. На около час път пеш от селото се намира хижа “Славянка”, една от двете хижи в подножието на Славянка. От нея може да се достигне до Гоцев връх (Али ботуш) 2212 м. н.в., откъдето се открива красива панорамна гледка към останала част от планината, Южен Пирин и множеството планини на гръцка територия. Този подход към върха е подходящ при летни условия, тъй като пътеката пресича стръмен, лавиноопасен улей под Царев връх. През зимата изкачването към Алиботуш става по пътеката откъм страната на село Голешово.

  • Население 3 души;
  • Площ 14 948 km²;
  • Надм. височина 915 m;
  • Тел. код 075214;
  • Пощ. код 2926;
  • МПС код Е;
  • Община Хаджидимово;
  • Област Благоевград;
Крали Марко подгонил турци някъде към Анадола. На връщане решил да се отбие през Драма, за да си купи хляб. Бил много гладен, но късметът му проработил. От пещите на града току-що извадили вкусни, но много горещи самуни. Взел той в ръцете си няколко и направил крачки на север. И бързо спрял, за да похапне. Защото хлябът му парил.
Това е легендата за името на село Парил.

Парил е селище с богато историческо минало. В землището на селото са открити археологически останки от различни исторически епохи. Край Парилската кула са разкрити крепостни стени на римско селище и водопровод. И днес дори се намират стари артефакти, свидетелство за интензивен поселищен живот.