Паничище

Рейтинг:
0 / оценки
Курортното селище Паничище е разположено сред красиви и стари иглолистни гори в Рила планина. Има много почивни бази, хижи, спа хотели и профилакториуми, ски-влек с добра писта. Паничище е начална точка за пешеходни маршрути за хижите Пионерска, Ловна, Скакавица, Вада, Рилски езера, Седемте езера и др. В района се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила – Сухото езеро. От хижа Пионерска в Паничище до хижа Рилски езера през 2009 г. е пуснат седалков лифт с денивелация от 1580 м надморска височина на 2100 м за 16 минути. Лифтът помага да се избегне най-стръмният участък по маршрута към и от Седемте рилски езера. Дължината му e 2,2 км, а капацитетът му е 700 туристи на час.
  • Население 9 души;
  • Площ -;
  • Надморска височина 1383 м;
  • Пощенски код 2650;
  • Тел.код 07072;
  • МПС код КН;
  • Община Сапарева баня;
  • Област Кюстендил;
Курортът носи името на намиращото се в близост тектонско езеро, което има формата на паница. То е най-ниското рилско езеро. В него се влива част от водата на р. Перущица. Недалеч е и Сухото езеро, което поради естествения си дренаж не задържа вода и много прилича на амфитеатрален стадион. Останалата част на местността Паничище е заета с обширни поляни и иглолистна гора.

Разнообразните релефни форми, надморската височина, големият брой слънчеви дни и продължителното задържане на снежна покривка създават благоприятни условия за целогодишната посещаемост на курорта.

При хижа “Седемте рилски езера” отвесният склон е истинско предизвикателство за тези, които предпочитат тръпката от екстремното ски спускане по необработен терен, добиващо все по-голяма популярност.

Безспорно най-интересни за туристите са маршрутите до Седемте рилски езера, най-живописната езерна група в Северозападна Рила. Седемте ледникови езера, разположени в най-големия рилски циркус, пленяват с красотата и уникалността си. Разположени са амфитеатрално в следната последователност: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Разликата между най-горното /2535 м н.в./ и най-долното езеро /2095 м н.в./ е повече от 400 м.
Паничище разполага със следните писти:

"Бекяра" - алпийски ски 470 м съоръжена със ски влек 280 човека за 1 час.
"Аждена" - детски ски - плац съоръжен с "бейби" - ски влек и писта 400 м със ски влек 250 човека / час.
Детска писта 200 м пред х. Пионерска.
Писта за дълго бягане 5 000 м към която в най-скоро време ще бъде изграден рубеж за биатлон.
хижа Пионерска:
Ски писта 400 м със ски влек 350 човека /час.
Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
хижа Седемте езера :
Ски писта 300 м със ски влек за 250 човека/час.
хижа Рилски езера:
Ски писта 950 м със ски влек за 700 човека/час.

 
Посетителски център

Посетителски център "Паничище" към национален парк "Рила" е създаден по проект на Министерството на околната среда и водите с финансовото съдействие на програма Фар на Европейския съюз. Изграден е по подобие на такива центрове, създадени към някои от най-известните природни паркове и резервати в света и е първият такъв център създаден в страната ни.

Мястото на центъра не е подбрано случайно. Паничище е една от най-широко отворените порти към сърцето на планината. От тук тръгват някои от най-популярните маршрути в Рила, тези към Седемте рилски езера, връх Мальовица и към най-големият духовен и културен паметник на България - Рилския манастир. В този дял на Рила се намират и природните забележителности Урдини езера и Скакавишки водопад.