Обел

Рейтинг:
0 / оценки
Село Обел се намира в североизточните склонове на Влахина и е последното село преди границата със Северна Македония, на 4 km от ГКПП Логодаж.

През 2012 г. в землището на Обел е обявена защитената местност Блатото с площ 8,7 дка. Създадена е за опазване на естествено блато, представляващо рядък и забележителен за района естествен ландшафт, както и местообитание на Европейска блатна костенурка и видове от разред водни кончета. Край махалата Ивановци се намира една от най-големите и красиви пещери в България, която е непроучена и без достъп за посетители, като входът е бетониран.
  • Население 54 души;
  • Площ 16 747 km²;
  • Надморска височина 1050 м;
  • Пощенски код 2738;
  • Тел.код 07415;
  • МПС код Е;
  • Община Благоевград;
  • Област Благоевград;
Над селото има останки от късноантична крепост, наричана Градище.

Обел носи името си от едноименния връх във Влахина Обел. Името произлиза от обел, остарял термин за бранище с вариант забел – гора от дървета с обелени стволове. Сходни топоними са Обеля, Обелево, Забел и други. Името на селото до 1960 година е Лешница, което е сменено, за да се избегне объркване със съседното санданско село Елешница.

Църквата „Успение Богородично“ е от 1873 година. В махалата Блатото има средновековна църква „Св. св. Петър и Павел“, възстановена в 1998 година. Всяка година на 29 юни се провежда събор в местността Блатото, където е църквичката а на 8 септември в района на селската църква.

В землището на селото се намира една от най-дългите и красиви пещери в България,но все още не е проучена,а достъпът до нея е невъзможен(вхидът ѝ е бетониран).Според местните предания,преди години,на селянин от съседната на пещерата махала,пуснатото на паша прасе изчезнало.Минало се известно време и същото животно било разпознато от съселянин на стопанина му,който го намерил в една от най-отдалечните махали на Обел,днес в Македония.Оттогава се разбира,че обелската пещера,с вход при мах.Ивановци,има изход километри назапад,място което днес е отвъд границата.
Населението на селцето към 2011 г. е 44 жители (преди години то е наброявало около 500 души).Днес кметството на Обел е обединено с това на съседното,почти обезлюдено,село Клисура.
Село Обел е старо селище,съществувало още през средновековието.За това свидетелстват,както намерените в землището му артефакти,така и средновековната църква в местността "Блатото".
Историческа забележителност за селото е и крепостта "Градището",намираща се на връх Обел,на самата гранична линия.Днес все още се личат очертанията на крепостната стена,която огражда площ от около 10 дка,а в северния край се забелязват останки от кула.Във вътрешността на укреплението се срещат части от строителна и битова керамика.