Илинденци

Рейтинг:
0 / оценки
Илинденци (до 1951 г. Белица, изписване до 1945 година Бѣлица) е село в Югозападна България, в община Струмяни, област Благоевград. Село Илинденци се намира в планински район, в полите на Пирин.
  • Площ 54 066±0 km²;
  • Население 831;
  • Надм. височина 443 m;
  • Пощ. код 2833;
  • Тел. код 07434;
  • МПС код Е;
  • Община Струмяни;
  • Област Благоевград;
При избухването на Балканската война един човек от Белица е доброволец в Македоно-одринското опълчение. След 1912 година турското и циганското население се изселва и на негово място са заселени бежанци от Егейска Македония, които образуват махали в селото: Заровска (от село Зарово), Крушевска (от село Крушево), Кърчовска (от село Кърчово), Врабска (от село Врабча, Пиринско). Заселилото се българско население се занимавало основно със земеделие, животновъдство и занаятчийство. Днес все още съществуват т.нар. землища – местностите Злинска река, Задлък, Валоги, Кълъчовец, Щавен, Пушовец, Средобърт, Врабче и други.

След войната старата турска баня е превърната в християнска църква – „Света Марина“.

Забележителности:

Природно феноменални скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. В непосредствена близост до тях се намира най-голямата в България открита скулптурна изложба „Арт Център Илинденци“. Към него е изградена хотелска част и посетителски център. Скулптурите и местата, където са поставени, са осветени, което прави мястото уникално, гледано от близо и далеч.

Над селото се намира лековит извор, до който е изграден красив параклисен комплекс.

В централната част на селото са изградени мраморни шадравани и чешми. Центърът е изграден изцяло с мрамор от най-голямата кариера на Балканския полуостров за добив на мрамор, намираща се над селото.

Към селото има обособена вилна зона, която се намира сред смесена-иглолистна и широколистна гора. Там е изграден и язовир, който е зарибен и предлага упражняване на спортен и любителски риболов. Има идеални места за ловуване на пернат и друг дивеч. За тази цел е изградена и ловна хижа.

От селото тръгват множество туристически пътеки из Пирин планина с посещения на многобройни карстови пещери, тучни поляни и величествени върхове.

Скалите край селото предлагат издеални условия за практикуване на скално катерене. Пропастта Алко е дълбока 132 метра.

Редовни събития:

Ежегодно в село Илинденци се провежда международен скулптурен симпозиум, по време на който местни и чуждестранни артисти представят изработени от самите тях мраморни скулптури. Същите остават в най-големия в страната открит скулптурен парк, намиращ се в селото.

Ежегодният събор на Илинденци е от 1 до 3 август всяка година.

Всяка първа събота на месец февруари се провежда традиционният „Празник на виното“, на който се дегустира и оценява вино на местни винопроизводители. Местни производители на бели и червени вина изнасят за оценка своята продукция. Тя се оценява от виноспециалисти – технолози от винзаводите в Дамяница и Благоевград.

В селото е центърът на прочутото грозде и вино, произвеждано от него – Керацуда. Сортът е донесен от бежанците от Егейска Македония, заселили се т през 1912 година. Всяко семейство в селото отглежда от 0,5 до 5 декара от този сорт грозде и произвежда вино от него.

Над селото се намират най-големите на Балканския полуостров мраморни кариери. На 3 километра от селото се намират два завода за преработка на мрамор и производство на мраморни изделия. В селото има над 20 цеха за производство на мраморни изделия.