Ярджиловци

Рейтинг:
0 / оценки

Ярджиловци е село в Западна България. Отстои на 12 км северозападно от гр. Перник, на 6 км северно от гр. Батановци и на 42 км югозападно от столицата София. Климатът в района е умереноконтинентален, като се характеризира с мека и снежна зима и прохладно лято.

Селото е разделено на 2 части - едната е на западния бряг на Конска или още Граовска река. Другата част е по  - малка и стара. Ярджиловци се разполага и в планина Черна (Църна) гора. От селото се вижда и връх Китка (1118 метра). До него се стига след 2 часа ходене. Там има около дест дола, които пресъхват през лятото, но през другото време пълнят двата язовира в селото ("Стар" и "Нов") . Местността е подходяща за отглеждане на дребен и едър добитък.

В  селото има действащи кметство, църква, читалище, основно училище, магазини и заведения. За здравето на жителите на селото се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. В Батановци работи най-близката детска градина. А специализирани медицински заведения ще намерите на територията на гр. Перник. В Ярджиловци има сурвакарска група, която изработва автентични традиционни маски и костюми. На кръстопът в селото пък е построен паметник-костница.
Близо до Ярджиловци е изграден едноименен язовир, който се зарибява ежемесечно с подходящи за сезона видове риби. Друго удобство за любителите на риболова е, че могат да ловят денонощно. Разрешено е и да се използват лодки. Има възможности за настаняване. 

В местността Осломе край селото е изграден още един язовир - Осломе, който е по-голям. Разполага с ресторант с прясна риба и детски кът с люлки. 

  • Население 1026 души;
  • Площ 16,143 km²;
  • Надм. височина 685 m;
  • Тел. код 07719;
  • Пощ. код 2355;
  • МПС код РК;
  • Община Перник;
  • Област Перник;

За историята на селото няма много информация. Там са открити две надгробни могили, женска глинена фигура и част от римкски водопровод.

Близо до пътя бил изграден хан, където хора спирали да пренощуват. Хората в селото били яхърджии, ярджии. От тук произлиза и името на селото.

Легендата гласи, че понякога по пътя минавали и керванджии. Веднъж от там минали и Кръстан, Витан, Богдан и Пауна, които много харесаки мястото и се заселили. Най - големият брат Кръстан основал Кръстановто селище (по - късно "Кръстина махала"). Сестраъта Пауна се заселила до реката (Паункова махала). Богдан продължил по поречието на реката и се заселил в селище наречено по-късно Богданов дол. Най-малкият бил добър зидар. Той тръгнал в друга посока и се заселил в днешното село Зидарци,а Витан основал село Витановци.

Писмени данни за селото има от 1721 и 1798 г.

През 1849г. в селото има килийно училище.

На връх Китка има останки средновековно крепостно съоражение. 
По време на турското робство в селото е нямало нито един турчин имало опит да бъде установен, като постоянен жител в това чисто българско село, назначен за поляк турчин. Легендата говори, че ярджиловчани го удавили в реката, като представили смъртта му пред властта за нещастен случай.