Хърсово (Област Благоевград)

Рейтинг:
0 / оценки
Село Хърсово се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 520 mm. През землището на селото тече Мелнишката река. В Хърсово се отглеждат към 1200 декара лозя. В селото е разположена Винарска изба „Хърсово“. През XIX век Хърсово е изцяло българско и се числи към Мелнишката кааза на Османската империя. Църквата „Свети Атанасий“ е от 1860 година и е построена на най-високата част на селото. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Големо Хърсово (Golémo Hërsovo) е посочено като село с 87 домакинства и 310 жители българи, а Малко Хърсово (Malo Hërsovo) – с 11 домакинства и 38 българи.
  • Население 186 души;
  • Площ 1198 km²;
  • Надморска височина 301 м;
  • Пощенски код 2819;
  • Тел.код 074321;
  • МПС код Е;
  • Община Сандански;
  • Област Благоевград;
Селото се разпростира в полите на Пирин планина, в долината на Мелнишка река. Релефът е полупланински, а надморската височина е 301 м.

Зимата и есента са меки, с положителни температури, лятото е с най-продължителното слънчево греене в страната, а пролетта настъпва рано.

Хърсово е прочуто с хубавото вино, което се прави от местните жители. Тук се намират лозята, от които се прави Мелнишко от Хърсово, голяма винарна и много малки домашни изби. В селото има още кметство, читалище с библиотека, църква и търговски обекти. Най-близкото медицинско обслужване е в село Катунци, което е на 7 км разстояние. Учебни заведения има в общинския град Сандански.
Забележителности и туризъм

Местна забележителност е църквата от края на XVII в. Построена е на най-високата част в селото, което е било рядко срещано за тези години.

Само на 9 км от Хърсово може да се посети най-малкият град в България – Мелник. Градът е известен с Мелнишките земни пирамиди и с винарските си изби. На няколко километра след Мелник се намира Роженският Манастир "Успение Богородично", който е един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес.

Хърсово се разполага и в близост до Национален Парк "Пирин". Паркът е един от трите национални парка на България и е съставен от разнообразни природни, културни и исторически участъци. Обект е на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО.