Енина

Рейтинг:
0 / оценки
Енина е село в Южна България. То се намира в община Казанлък, област Стара Загора. Село Енина се намира в планински район, в подножието на Стара планина.
  • Площ 71,091 km²;
  • Население 2397;
  • Надм. височина 453 m;
  • Пощ. код 6142;
  • Тел. код 04326;
  • МПС код СТ;
  • Община Казанлък;
  • Област Стара Загора;
След Освобождението 1878 г., според Берлинския договор, с. Енина попада на територията на Източна Румелия. След Съединението 1885 г. става официално част от Княжество България. Легендата разказва, че Яна била най-красивата девойка в своето село, но отрано осиротяла и трябвало сама да изкарва прехраната си. С песен извеждала Яна сутрин козичките и с песен ги връщала, когато слънцето се скривало зад пламналите от лъчите му планини. Обичали Яна хората, защото била мила, добра и красива и с нея целият свят изглеждал красив. Влюбил се в нея най-личният момък в селото. Беден бил момъкът, но имал дарба – в ръцете му всяко дърво се превръщало в чудна приказка. Дълго време крил момъкът любовта си, дълго време скришом поглеждала и Яна към него. Един ден, едно от най-малките Янини козлета се изгубило и девойката тръгнала да го търси. Когато го намерила, макар да познавала всяко планинско кътче, Яна за първи път попадала на едно дивно място – зад нея могъщ и властен се издигал Балканът, а топла и гостоприемна пред очите ѝ разтваряла ароматна прегръдка Долината. Накрая Яна намерила своя дом. Върнала се в селото, простила се с всички и се върнала на онова прекрасно място, в което останало сърцето ѝ. Тръгнала тя, но чула стъпки да я следват – зад нея вървял момъкът, не позволило обичливото му сърце да изгуби единственото, което обичал най-много на този свят. На мястото, показано от козичката, Яна и момъкът създали своя дом. Но девойката и момъкът толкова липсвали на хората от селото, че те постепенно започнали да се заселват около тях и така постепенно се оформило...село Енина.

В черквата на Енина е открит най-старият славянски препис на апостолски текст, известен като Енински апостол.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Енина е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Културни и природни забележителности:

Останки от римската крепост „Чилечето“
Църква „Света Параскева“, построена през XI век
Манастир
ВЕЦ Енина
Развъдник за пъстърва
Енинското ждрело – Резерват Камещица е съхранил богатството на природата на Средна Стара планина. Теренът тук е силно пресечен и скалист и това е най-силно изразено в каньона на река Енина, която пресича резервата по средата. Преминаването по коритото на реката е истинско предизвикателство, което ще ви разкрие дивната красота на каньона. Най-интересният представител на разнообразния животински свят тук е кафявата мечка, за която резерватът предоставя отлични условия.

В село Енина всяка година се организира празник на селото, посветен на света Петка.