Дренково

Рейтинг:
0 / оценки

Дрѐнково е село в Югозападна България. То се намира в община Благоевград, област Благоевград. До 1960 година името на селото е Дреново. Отстои на 16 км западно от Благоевград и на 16 км източно от ГКПП Станке Лисичково,на границата с Република Македония. Дренково е пръснат тип селище,махалите му се разположени сред гънките на северните възвишения на Влахина планина. Населението на селото към 2010 г. е 32 жители. Районът на днешното Дренково е населяван от най-дълбока древност.Свидетелство за това е намиращото се в местността "Гърлешките ниви"(1 км южно от селото) праисторическо селище.На база на намерените там оръдия на труда от камък и кремък,то е датирано към неолита (края на VII-VI хил. пр. Хр.). През късната античност(IV-VI в. сл.Хр.) по долината на река Дренковска е минавал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар.Може би този път е бил важна пътна артерия свързваща селищата от поречието на Струма с големия административен център Пауталия (дн.Кюстендил ).Потвърждение за това дава квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла,намираща се южно от Дренково.Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя,от археологическите проучвания е установено,че то е използвано и през средновковието (IX-X в.).Днес сградата е почти изцяло реставрирана,като е превърната в обект за културно-исторически туризъм.

  • Площ 24 517 km²;
  • Население 57;
  • Надморска височина 832±1 m;
  • Пощ.код 2739;
  • Тел.код 07413;
  • Мпс код Е;
  • Община Благоевград;
  • Област Благоевград;

Районът на днешното Дренково е населяван от най-дълбока древност.Свидетелство за това е намиращото се в местността "Гърлешките ниви"(1 км южно от селото) праисторическо селище.На база на намерените там оръдия на труда от камък и кремък,то е датирано към неолита (края на VII-VI хил. пр. Хр.). През късната античност(IV-VI в. сл.Хр.) по долината на река Дренковска е минавал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар.Може би този път е бил важна пътна артерия свързваща селищата от поречието на Струма с големия административен център Пауталия (дн.Кюстендил ).Потвърждение за това дава квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла,намираща се южно от Дренково.Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя,от археологическите проучвания е установено,че то е използвано и през средновковието (IX-X в.).Днес сградата е почти изцяло реставрирана,като е превърната в обект за културно-исторически туризъм. В землището на Дренково са открити и останки от селище,датирано също от късната античност. Доказателство за средновековния живот на селото е старата църква в гробищата.За жалост този твърде интересен в архитектурно и художествено отношение паметник е напълно занемарен и се руши безпощадно! Други християнски култови обекти в землището на Дренково са останките от средновековен манастир "Св. Георги" и оброк "Св. Петка" с руини от стара църква. Действащата селска църква "Св. Димитър" е строена в доста по-късен период - края на XIX в.

 

 

 В гробищата на селото се намира средновековна църква.

Църквата „Свети Димитър“ е от 1890 година – паметник на културата.

В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:

Към 1900 година според известната статистика на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) населението на селото брои 760 души, всичките българи-християни.