Делчево (Област Благоевград)

Рейтинг:
0 / оценки
Делчево е село в Югозападна България. То се намира в община Гоце Делчев, област Благоевград. Село Делчево се намира в полите на Южен Пирин. Селото е на 18 километра от гръцката граница, на 50 километра от Драма и 90 километра от Кавала, на 200 километра от София. В близост до селото са балнеокурортното селище Огняново, на 45 километра отстои ски курортът Банско, а язовир Доспат е на 50 километра.
  • Площ 28 318 km²;
  • Население 38;
  • Надм. височина 1024±1 m;
  • Пощ. код 2917;
  • МПС код Е;
  • Община Гоце Делчев;
  • Област Благоевград;
Има данни за съществуването на селището още от римската епоха. Откритата наблюдателна и охранителна кула свидетелства за различни дейности от това време. Но официално като селище, Делчево възниква през XVII век край турски чифлик, до 1912 г. е под османска власт, а до 1934 година името на селото е Юч дурук.

Поминъкът на населението му през XIX век е свързан със земеделие (отлгеждане на тютюн), животновъдство и отчасти с кираджийство, дюлгерство и дърводобив. В края на века в селото живеят 560 жители българи християни, повечето от които са избити от турската войска по време на подготовката на Илинденско–Преображенското въстание.

При избухването на Балканската война в 1912 година 15 души от селото са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

През 1934 г. селото е прекръстено с името на българския революционер Гоце Делчев.

Селото има своеобразен архитектурен облик, в който хармонично са съчетани стръмния терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдаръм улички. Голяма част от жилищните сгради са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори. Принадлежат към типа възрожденска къща: 27 от тях са паметници на културата.

Старинните му къщи, повечето строени през втората половина на XIX в., са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на планината. На някои места използва скалата направо за зид на приземния етаж и се наблюдава едно интересно вплитане на природата в архитектурния облик на селото. Доста от къщите са с еркерно наддаване на втория етаж.

Районът около селото е подходящ за екскурзии и планинарство, за обучения и алтернативен туризъм, за разходки с велосипеди, мотори и коне до Попови ливади Момина кула. По горските еко-пътеки ще намерите заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби.

Ежегоден фестивал на виното и любовта – „Денят на Трифон Зарезан“ с пресъздаване на „Делчевска сватба“, традиционно зарязване на лозята и Конкурс за домашни вина през февруари месец.

Ежегоден традиционен събор на селото „Константин и Елена“ – 21 май.

Ежегоден международен Фестивал на древните тайнства „Еньов ден“ – 22 – 25 юни.