Бабица

Рейтинг:
0 / оценки
Бабица е село в Западна България. Селото е разположено в планиски район. До селото се извисява планина Вискяр. В планината има възможност за преходи и разходки например до връх Джукина могила (Чегаревец), където има антично укрепено селище. Джукина могила или Чегаревец (996м) е връх в планина Вискяр, североизточно от село Бабица. Най - високата му точка е открита. В западната му част преминава пътя Брезник - Божурище. Разстоянието от село Бабица до областния град Перник е 30км, а по права линия - 16км. Селото отстои на 56км от столицата и на 4км от общинския си център - град Брезник. Близо до селото преминава Костинбродска река. Костинбродска или (Беличка река, Белица) е река в България, област Перник – община Перник и Софийска област – общини Божурище и Костинброд, десен приток на река Блато от басейна на река Искър. Дължината ѝ е 32 km. Костинбродска река извира от югоизточната част на планината Вискяр на 1024 m н.в., на 1,7 km югоизточно от село Бабица под името Крайна. Тече на североизток, на 1 km преди село Златуша приема отдясно Радуйска река, а в селото отляво в нея се влива Делянска река, като двете дават началото на Костинбродска река. Селото е прекрасно място място за отдих, почивка и дори вила. В селото има доста вили, защото е спокойно и невероятно красиво. Заобикалящата природа е вземаща дъха. Типичните за този район борови гори заедно с големи тучни ливади и ниска трева - мястото е наистина романтично и красиво.когато на човек му се наложи да мине оттам или да си тръгне се появява желание да посети това уникално място отново.
  • Площ 13.121 km²;
  • Население 27 души;
  • Надм. височина 852 m;
  • Пощ. код 2365;
  • Тел. код 07751;
  • МПС код РК;
  • Община Брезник;
  • Област Перник;
Местна легенда гласи, че по време на османската власт една баба избягала от съседно село, опожарено от турците и се заселила в тази местност наречена по-късно на бабата Бабица.

Античното укрепено селище "Джукина могила" или "Чегаревец" е на малко по - малко от километър по права линия от центъра на селото. Село Бабица е изградено много близко до праисторическото селище. Селището е заемало около 1дка. Стените са построени от ломен камък и хоросанова спойка. Основният занят е бил рудодобив. Дори и днес в близост до селото се извършват изследвания за наличието на определени минерали, а в общинския център - град Брезник има и действщи мини.