Покритият мост - Ловеч

Рейтинг:
0 / оценки

Покритият мост над река Осъм в Ловеч е една от най-известните забележителности и символ на града. Той е единствен по рода си на Балканския полуостров.

Първото сведения за съществуването на покрит мост (транспортен и пешеходен) в Ловеч е на френския пътешественик Ами Буе от 1838 г.:

„Покрит и украсен с дюкянчета каменен мост“.

През 1871 г. Феликс Каниц при посещението си в град Ловеч записва:

„Мост...с прохладна сянка, която дава на минувачите и продавачите неговият надвиснал и клатещ се покрив“.

Местни документи и спомени показват, че тези мостове са отнесени от придошлата река

  • Обща дължина 106м.;
  • Брой отвори 3;
  • Пресича река Осъм;

Неговата уникалност се дължи на таланта на големия български строител майстор Колю Фичето, който изградил съоръжението през 1874-1876 г. на мястото на отнесен от реката стар мост. В строежа участвали и много жители на Ловеч. По идея на местните занаятчии той бил създаден като покрит мост /транспортен и пешеходен/, с 64 дюкянчета от двете страни. Дължината му била 84 м, ширината - 10 м, а височина - 7 м. През него е минавал и главният път за Севлиево, което допълнително допринасяло за развитието на търговската дейност на Ловеч. Подобно на други свои творби майстор Колю Фичето украсил моста със скулптурни фигури на лъв, двуглав орел, тояга с топуз и др.

През 1925 г. мостът бил изгорен, но след 6 години бил отново възстановен. През 1980-1982 г. той бил преустроен, като първообразът на Покрития мост на Колю Фичето максимално бил запазен. Днес той е „покрита търговска улица“, с много магазинчета за сувенири, подаръци, сладкиши и др. Тук се намира също и Туристическият информационен център /ТИЦ/ - Ловеч.Покритият мост е съвсем близо до центъра на града. Той е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша”, където се намират едни от най-популярните забележителности и значими туристически обекти на Ловеч.

Традиционно в края на септември всяка есен се отбелязва и празникът на Покрития мост, съпътстван от множество културни събития.