Любовната чешма - Трявна

Трявна е от тези прелестни кътчета на България, които колкото и пъти да посетите, няма да им се наситите и ще ви очароват все повече и повече.

С Трявна е свързана и една прекрасна любовна легенда. 

Тя е за красивата любовна чешма в Трявна, която разказва за тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска девойка. Младият резбар не бил признат за майстор от местния еснаф и нямал смелостта да поиска ръката ѝ.

Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял образа на любимата, а водата била символ на вечно слетите им души.

Сега вече можел да поиска Божията благословия и ръката на девойката. И до днес водата от тази чешма тече с еднаква сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала.

Легендата разказва, че който отпие глътка от тази вода, той отпива частица от тази любов, която остава завинаги в него.

Любовната чешма в Трявна пресъздава драматичната история на тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска мома. Младият творец не го признават за майстор от месния еснаф, затова и нямал смелостта да я поиска за жена. И за да се докаже, решил пред съгражданите си и пред Бога да извае от мрамор своя шедьовър, символ на любовта му. Мраморът бил най-трудният за обработка материал, тъкмо затова той се спрял на него. Сътворил момъкът чешмата, като изобразил лика на своята любима, а течащата под красивия образ вода била символ на вечно слетите им влюбени души, свързани от непреходната любов.

   И днес всеки млад мъж, стигнете ли до Любовната чешма в Трявна, може да поиска Божията благословия за ръката на девойката, която обича, щом отпие глътка свежа планинска вода. Чешмата се е превърнала в своеобразен олтар на вечната любов. А водата, която тече от нея е с постоянна сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала или намалявала, колкото и жарко лято да я гори.