Комплекс Шато Копса - Сопот

Рейтинг:
0 / оценки
Регионът е известен с рози, с лавандула, но нас най-много ни привлича с виното си. Е, ще споменем и розовото масло. Та Карловската котловина е пазена от планините около нея от лошото време и въпреки, че сега ни е ветровито, пак си е доста приятно времето. И се усеща топлината на Южна България, огряна от жежкото слънце.

Из лозята на Шато Копса

Никога не сме се съмнявали, че България е земен рай. Има толкова голямо разнообразие, на такава малка площ и всеки би могъл да открие своето място. Ние се спуснахме по подбалканския път до Шато Копса. Френското в името му подсказва, че ще е и френско преживяването с прекрасни български нотки. Шато Копса е от типа на бутиковите винарни, които търсим така упорито из България. Избата на които крие малки винени приключения, а ресторантът може да ни изненада със запомнящи се кулинарни истории.

Като погледнете шатото как се е извисило над равното поле, ще видите и изкуствения хълм под него, където се крие избата му. Именно под земята отлежават червените вина от всички серии и реколти – предимно мерло, каберне совиньон, сира. А горе, над избата, е имението с архитектура, наподобяваща замък, с чудния си ресторант, стаи за гости и нашето най-любимо място – общата всекидневна, в която можете да полежите на дивана или пък да се замайвате от панорамата от двете тераси. Накъдето и да погледнеш оттам – лозя и планина. А ние прекарахме няколко много мързеливи и зареждащи часа именно там горе.

Но както обичаме да се отплесваме, така сега пак се връщаме малко назад, още при самото ни пристигане. Защото от всеки момент от престоя ни има какво да се разкаже. Та настаняваме се в уютна стая на две нива на втория етаж на новопостроената сграда в комплекса – Мезон Копса (Maison Copsa). Личи си, че е обзаведена с много внимание към детайла и оригиналност и със своята си нетипичност е страшно уютна.

И така, прекарваме блажени 15 минути в съзерцаване на прекрасния ни дом за идните 2 вечери. След това се отправяме към същинското Шато, където ни чака вечеря и 4-степенна дегустация на вина.

Знаете, че много обичаме да дегустираме вино (наистина, повече да го дегустираме, отколкото да пием количества). Но още повече обичаме да го правим с храна. Но не случайна, а подбрана, съчетана специално за виното, което ще се дегустира. И разбира се, приготвена от майстори готвачи, към които ние винаги сме изпитвали голямо благоговение. И да не забравим, всичко поднесено с приятелска усмивка, но и с правилното обяснение, защото и думите имат значение за вкуса. Най-хубавото от цялата работа е, че всичко това не са някакви мечти, а се случва наистина в ресторанта на Шато Копса и бързаме да разкажем.