Къща-музей "Владимир Димитров-Майстора" - Шишковци

Рейтинг:
0 / оценки

В живописното и богато село Шишковци край Кюстендил Владимир Димитров -Майстора живее и твори от 1926 до 1944 година. Тук намира своите модели, които рисува на полето, сред ябълковите градини, на селските събори.

Къщата музей е открита по повод 100 години от рождението му и е на два етажа. Като експозицията е на втория етаж. Повече от скромна е стая на твореца: желязно легло покрито с домашно тъкана черга,  малка печка, груба дървена маса, стол, статив, кърпа за лице и ръце.

Наблизо се намира и гробът на Майстора. Има изграден и дом- паметник с зали за картини на Майстора. А пред дома на площадното пространство има бронзова фигура на художника.

Къща-музей "Владимир Димитров-Майстора" е открита е на 25 юни 1982 по повод на 100-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Тук Майстора живее и твори през 1926-44. В стаята е съхранена атмосферата, в която е живял творецът. На горния етаж са експонирани фотодокументи, илюстриращи приноса му към българското и световното изобразително изкуство: предмети, свързани с неговия живот и творчество. Изцяло обновено е експозиционното пространство в къща музей „Владимир Димитров-Майстора” в с. Шишковци, с цел превръщането ѝ в музей, отговарящ на съвременните представи за културен туризъм.

Акцентът е поставен върху Майстора и село Шишковци, което за Рисувача е „столицата на рая”. Къщата музей е мястото, където посетителят може да почувства атмосферата, в която художникът, влюбен в земята и хората на България, създава най-значимите си творби.