Ловеч

Рейтинг:
0 / оценки

Ло̀веч е град в Централна Северна България. По време на османската власт е наричан „Алтън Ловеч“ – „Златният Ловеч“. Днес Ловеч е административен и стопански център на едноименните община Ловеч и област Ловеч. Населението на града по данни на НСИ към 31.12.2018 г. е 32 363 жители.

Ловеч е разположен на границата на Дунавската хълмиста равнина и предпланината на Стара планина. На 150 km на запад е София, на 30 km на юг е Троян, на 30 km на север е Плевен и на 30 km на изток е Севлиево. Намира се от двете страни на река Осъм, която излизайки от скалиста теснина, прави няколко извивки между хълмовете „Стратеш“, „Хисаря“ и „Баш бунар“. Релефът на околностите е хълмист и силно пресечен. На изток е скалният венец на хълма „Стратеш“. Северозападната част на града плавно се спуска към равнинния релеф на съседната община Плевен. Средната надморска височина на Ловеч е 360 m. Най-високата точка в града е хълмът „Ак баир“, разположен на югоизток със своите 450 m надморска височина, а централната част на Ловеч е най-ниската точка с 150 – 190 m надморска височина и наклон на терена 3 – 8%.

  • Площ 70 001 000 m²;
  • Население 37 297;
  • Надм. височина 200±1 m;
  • Пощ. код 5500;
  • Тел. код 068;
  • МПС код ОВ;
  • Община Ловеч;
  • Област Ловеч;

Климатът на Ловеч е умерено-континентален. Средната годишна температура е 12 °C. Лятото е сравнително горещо, а зимата е студена. Разликата между най-ниската и най-високата месечна температура е 20 °C. Микроклиматът на ловешките околности е по-мек, отколкото в равнината около Плевен, като градът е предпазен със скалния си венец от студените северни ветрове. Река Осъм създава през летните горещини известна прохлада.

В околностите на града се срещат 30 диви дървесни вида, 40 вида диви храсти и 20 вида облагородени дървета. Доминират висшите семенна растения. Срещат се разнообразни билки. Широколистните горски формации са на югозапад. Разпространена по поречието на река Осъм е и водорасловата флора.

Подразделя се на кварталите: Вароша, Дръстене, Дикисан, Центъра, Сър пазар, Хармането, Мелта, Младост, Здравец, Червен бряг, Гозница, Продимчец и Скобелево.Изключително спокоен град, с много места за разходки и посещения на музеи, магазини, моста, исторически забележителности в града и региона- пещерата, водопадите, с.Къкрина, град Троян и манастира. Хубави заведения за хранене - механи и най-новото за мен - Hesburger, казвам му ловешкия Макдоналдс, но много по-евтин от него! Много приятно ми стана при разходката до Деветашката пещера, когато разбрах, че там е сниман филма "Непобедимите" и за това е построен този голям мост през реката! А при разходката по алеята край реката под пътя за Троян стигнахме до малката ВЕЦ, където са заснети кадрите с юзината от филма "Вчера"

Невероятно красив град, има какво да се види, история свързана с Левски, старинни улици и крепости, много красив и китен град.Невероятна природа, пещери и мнгого красиви места. Определено ще се върнем и посетим града пак.

По-занемарен от преди 2 години. Никакък СПА център със сносни услуги. Иначе история навсякъде и много туристи. Дано се оправят условията за разнообразяване на престоя в града!

Спокоен град, който пази историята си със старите къщи , църкви и тесни кълдаръмени улички. С удоволствие посетихме кръглата баня , крепоста Хисаря , парка Стратеш , закрития мост , музея на Левски и накрая отидохме и на панаир.

Тихо и спокойно градче. Има хубави ресторанти и механи. В и около града има доста исторически забележителности.

Хубав град, с много забележителности. Новата църква Св.Кирил и Методий е страхотна. Квартал Вароша е интересен с много исторически места. За съжаление центърът беше в ремонт, което създава доста неудобства за гостите в града.

Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Следите от човешка дейност датират от най-дълбока древност, за което решаваща роля играе благоприятното разположение на града между планината и равнината, както и наличието на река. Откритите в ловешките пещери останки свидетелстват за активно човешко присъствие от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната епоха. През IV-III в. пр. Хр. тук живеят траките. Главен източник за проучване на техния живот са тракийските погребения от околните села Смочан, Слатина, Горан, Славяни и Дойренци, както и находките от хълма „Хисаря“ и централната градска част. След завладяването на траките от римляните през I век сл. Хр. на римска пътна карта е отбелязана попътната станция Мелта, която е локализирана в днешния Ловеч. По-късно във времето на Римската империя тук се изгражда римска попътна станция, наречена Президиум. Разположена е на римския път, част от който може да се види и днес в околностите на града. Чрез станцията градът участва в римската транспортна връзка Ескус-Сторгозия-Тримонциум и Сердика-Одесос.