Дупница

Рейтинг:
0 / оценки
Ду̀пница е град в Югозападна България, административен център на община Дупница, община Кюстендил.

Градът се намира в северозападното подножие на планината Рила, на изток от Конявска и на юг от Верила. През 90-те години общините Сапарева Баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол се отделят от община Дупница като нови общини. В тях се намират Рилският манастир, Паничище,Седемте рилски езера, „Гейзера“ (в Сапарева баня) – най-топъл в Европа, и много могили. През града преминават реките Джерман, Бистрица, Отовица.

 
  • Население 31 147;
  • Област Кюстендил;
  • Община Дупница;
  • Надморска височина 535 m;
  • Площ землище 32,32 km²;
  • Пощенски код 2600;
  • Телефонен код 0701;
Интересни забележителности около гр. Дупница:

Овчарченски водопад

Намира се в северното подножие на Рила, в близост до село Овчарци и до град Сапарева Баня. Това е най-ниско разположеният водопад в Рила – на 900 метра надморска височина. Намира се по течението на река Горица, събираща води от склоновете на върховете Крива соспа, Каменна мандра и КабулВодопадът е висок 39 m и в долната си част образува тераса. До него се достига по екопътека, започваща от горния край на село Овчарци и достигаща до местността Соколов изглед на 1200 метра надморска височина. Освен големия водопад, нагоре по течението на реката могат да се видят и още шест по-малки водопада с височина 5 – 15 метра. Водопадът е природна забележителност, обявена за защитена територия.

Стобските пирамиди

Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. През 1964г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.

Ресиловски манастир

Ресиловският манастир “Покров богородичен” се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1.5км югоизточно от село Ресилово. Внушителните постройки на манастира се виждат отдалеч от пътя между курортното градче Сапарева баня и Дупница. Ресиловският манастир е основан през 1932г. Обновен и разширен е през 1995г., като довършителни строителни работи могат все още да се видят в някои части на манастира. Манастирът е постоянно действаща женска обител, която се състои от чърква, жилищни и стопански сгради. Църквата по настоящем също е в ремонт и посетителите се допускат само до предверието. Храмовият празник се отбелязва на 1-ви октомври. Малко преди входа за манастира отдясно могат се видят аязмото на манастира и параклис “Св. Дух”, като мястото предлага идеални условия за пикник.