Долна Оряховица

Долна Оряховица е град в община Горна Оряховица, област Велико Търново. Градът е разположен на 10 км източно от Велико Търново, на 3 км северно от град Горна Оряховица, на около 6 км северно от Лясковец,  на около 57 км североизточно от град Габрово и на около 250 км източно  от столицата София. Населението наброява около 3200 души. Климатът се характеризира с топло, но не горещо лято, докато зимата е студена. Река Янтра благоприятства възможността за развитие на риболовен туризъм в района. Долна Оряховица отбелязва празника си на 4 септември (от 2007 г. - всяка първа събота на септември). Това е датата, на която селището е обявено за град през 1974 година с указ на Министерски съвет.
  • Население 2863;
  • Област Велико Търново;
  • Община Долна Оряховица;
  • Надморска височина 99±1 m;
  • Площ землище 35,551 km²;
  • Пощенски код 5130;
  • Телефонен код 06173;


Част от забележителностите, които привличат туристи в областта са:

Етнографска къща - музей в града-той е разположен в напълно реставрирана Възрожденска къща. Тук се съхраняват над 1000 експоната, документи и снимки, представящи бита в района. Народно читалище „Христо Н. Козлев“, основано през 1883г. Днес в него развива театрална, музикална и танцова дейност.

Исторически музей, гр. Горна Оряховица – в него могат да се видят експонати от Неолита до Възрождането.

Преображенски манастир- един от най-големите Български манастири, разположен на около 20 км от града.

Архитектурно-исторически комплекс Арбанаси- резерват, запазил духа на Възрожденската архитектура, намиращ се на около 6 км от Долна Оряховица.

Велико Търново- един от най-красивите български градове, известен с богатата си история и забележителности.

Паметник на рицар, загинал в сърцето на днешното селище. Има издигнат каменен обелиск, висок около 2 м, с надпис, указващ за събитието. Намира се до една от църквите в града.