Екопътека "Под пръските на водопада" - Тетевен

Тетевенският водопад Скока се намира в близост до град Тетевен, в самия край на малък каньон в дефилето на река Козница. Общата дължина на пътя е около 4 км, от които 3,4 км са асфалтов път, а останалите 600 м са екопътека с наименование Под пръските на водопада. Поради особеностите на климата е възможно по нея да се срещнат и дъждовници. По продължение на пътеката са изградени маси и пейки, а до самия водопад е създаден заслон с огнище, което прави мястото подходящо за релаксиращ излет или пикник.


Преходът на екопътека Под пръските на водопада тръгва от централната част на град Тетевен. Посетителите могат да изберат дали да се придвижват с превозно средство или пеша преминавайки един от кварталите на града - Козница. Останалите 600 м са през дефилето на река Козница и прехода може да бъде извършен само пеша.

Изходен пункт - центъра на град Тетевен. Дължина на пътеката - 4 км. Продължителността на прехода e около 2 часа. Преходът започва от централната градска част, продължава по асфалтов път край поречието на р. Козница. Има извор, на който е изградена чешма. Трасето продължава през пресечен горски терен. До тук е възможно придвижване с автомобил. Преминава се през 4 дървени мостчета, след което се достига м.”Задънката”, където е разположен и водопадът „Скока”. По пътеката са разположени две открити места за отдих. В близост до водопада е изградена закрита беседка със зидана камина. Маркировка - жълта лентова. Подходящи сезони са: пролет, лято, есен, зима.

Туристическият маршрут започва само на 3 км от центъра на град Тетевен. Има табели, но все пак ще обясня как се стига до там. Прекосяваме река Вит по моста срещу централния площад на града. Продължаваме по тази улица, която се криви наляво и щом прекосим следващия мост, веднага завиваме надясно. Оттук само направо стигаме до обозначения паркинг точно до началото на екопътеката, който няма как да объркате. Любителите на по-дългите разходки могат да тръгнат от крайния квартал на Тетевен – Козница, по асфалтовия път, но ще спомена, че почти през целия път, успоредено от другата страна на реката се движеше горска пътека, но нямах време да разбера откъде точно започва тя. Според мен

„Под пръските на водопада“ е лека екопътека, дълга само 500-600 метра, почти без денивелация. От двете ни страни се издигат стръмните горски склонове на Тетевенския Балкан, кото на места се отместват пред грамадни отвесни скали. Жълтата туристическа маркировка ни води навътре през гората, прехвърляйки ни от бряг на бряг по дървени мостове, докато водата под краката ни бясно препуска надолу към Тетевен. По средата на маршрута разговорът ни заглъхва под шума на висок оглушителен водоскок. Още малко и достигаме до дървената беседка срещу двата водопада – Скока и Пръскалото.

Водопад Скока е вляво – по-нисък, по-широк, по-шумен. Вдясно е 62-метровото Пръскало, което само леко гали с тънка струя скалите около себе си. Най-добрата възможност да ги видите в пълен блясък е да изминете екопътека „Под пръските на водопада“ в началото на пролетта, когато все още са пълноводни. След това може да е твърде късно, особено за водопад Пръскалото, който бързо пресъхва.

Екопътеката е изключтелно красива. Това е място, което си заслужава наистина да се посети. Природата е уникална. Действа много отшускащо и кара човек да забрави всички грижи и натоварващи го мисли, като запълва ума си с позитивни и ободряващи мисли. Едно наистина незабравимо място.