Вакарел

Вакарел е село в Западна България. То се намира в община Ихтиман, Софийска област. Село Вакарел се намира във Вакарелската планина, която е част от Ихтиманска Средна гора. Разположено е на висока седловина с южно изложение. Има изглед към планините Рила, Родопи, Витоша и Стара планина.
  • Площ 52,75 km²;
  • Население 1774;
  • Надм. височина 837 m;
  • Пощ. код 2060;
  • Тел. код 07143;
  • МПС код СО;
  • Община Ихтиман;
  • Област Софийска;
Основанията за определяне на по-голяма част от селищата във Вакарелската планина като покрайнина се крият в географското положение, историческото и етнографско развитие и административното им устройство. Съществуването на село Вакарел е засвидетелствано от пътешествениците до средата на XIII век.

Основание за определянето на населението във Вакарелската планина като една общност дават и еднаквите говорни особености, общите черти на облеклото, строежът на къщите и устното народно творчество.

След като Берлинският договор разделя България на две части, Вакарел остава в Княжество България. Границата между нея и Източна Румелия минава на около 7 км южно от гара Вакарел.

На територията на Вакарелската покрайнина съществуват данни за наличие на уседнал живот от каменно-медната епоха (V–IV хилядолетие пр.н.е.) В близост до м. Кутрахци (дн.с. Пауново) на десния бряг на р. Баба върху предната, надвесена над реката присойна част на един малък рид, наречен Язовина, са намерени останки от малко праисторическо селище. Открити са отделните късове от глинени съдове, обгоряла глинена мазилка от жилища, кости, останки от храна, дебелостенно керамично съдче (пота) за топене на метал, каменно приспособление за точене на каменни оръдия на труда, каменен хромел за смилане на брашно.

След Освобождението Вакарел получава силен икономически тласък първо поради това, че до 1885 година е гранично село с митница на границата с Източна Румелия. Втората причина е прокарването на железопътната линия Цариград – София – Белград – Виена. След откриването на митницата във Вакарел през 1879 г. се строят множество търговски къщи и се откриват представителства на кантори. За периода 1880 – 1885 година митницата е седма по внос и десета по износ сред 25 митници на Княжество България, като същевременно държи първенството по обем стокообмен сред митниците с Източна Румелия.

При избухването на Балканската война през 1912 г. 3 души от Вакарел са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Културни и природни забележителности:

Вакарелския манастир „Св. Петка“. Манастирът е сравнително нов. Основан е през 20 век, Бил е женски манастир. Храмовият му празник се чества на 14 октомври. Действащ е и има постоянно пребиваваща монахиня.

„Св. Петка“ представлява комплекс от църква и жилищна сграда. Църквата е еднокорабна, едноапсидна сграда. Манастирът е част от Ихтиманската духовна околия.

Основно училище „Христо Смирненски“ Вакарел – ученически вестник

Народно читалище „Заря“ Вакарел

Най-значимото събитие във Вакарел е съборът „Пресвета“.