Белчин

Белчин е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област. Село Белчин е разположено в долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана. Климатът през зимата е мек, а през лятото – хладен. Въздухът е чист, а природата е прекрасна и сравнително девствена. В района има термални води – 41 градуса.
  • Площ 35.147 km²;
  • Население 413;
  • Надм. височина 931 m;
  • Пощ. код 2025;
  • Тел. код 07124;
  • МПС код СО;
  • Община Самоков;
  • Област Софийска;
Селото съществува от периода на Второто българско царство, а някои изследователи го отнасят в още по-дълбока древност – основано още от латините и някога е носило името Цари Мали град.

В селото има две църкви: „Свети Апостоли Петър и Павел“, строена през 1883 година и гробищната църква „Света Петка“, която съществува от средата на XVII век, когато е построена върху основи на друг храм от XIII-XIV век. Църквата „Света Петка“ се намира на много стръмно място (вижда се от околните села) и е изоставена преди около 60 години.

За дългата и богата история на с. Белчин свидетелстват и останките на голяма крепост с параклис, намиращи се на хълма „Свети Спас“, където има солидна крепостна стена, изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя.

Непосредствено селото се намира в близост до вековни букови и борови гори и природата е забележителна с реките, извиращи от планината Верила. Близо до селото тече река Палакария, която извира от планината Витоша и се влива в река Искър. Най-високият връх Голям Дебелец (1415 м) е и най-мрачната планина в местността Турски дол, но предлага много девствени кътчета, недокоснати от човека. Има и сладководни изворчета, за които има предания за самодиви и други митични същества.

Една от най-характерните особености на с. Белчин са щъркеловите гнезда – общо 30 на брой. Всяка година през пролетта и лятото тук гнездят общо между 80 -90 бели щъркела.

Непосредствено пред селото е изграден аквапарк „Минерален плаж Белчин Парк“.

На празника Сирни заговезни се правят традиционните Купи от хвойна, палят се вечерта и докато горят хората играят народни танци и пеят песни.
На празника Тодоровден има голям събор от цялата Самоковска област и се организират много конни състезания с каруци и надбягване с коне.
На 29 юни в църквата „Св. св. Петър и Павел“ се прави курбан за здраве.
На 14 октомври има събор на църквата „Света Петка“.

Скала Белчин на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови е наименувана в чест на село Белчин.