Кабинков лифт Банско

Най-популярният ни ски курорт Банско разполага с удобни и безопасни лифтове, от които гостите на града могат да се възползват през цялата година.

На разположение на жителите и гостите на курорта са два шестседалкови, 6 четириседалкови, два двуседалкови лифта и един кабинков лифт, който е и най-атрактивния и предпочитан лифт в Банско.

Кабинковата въжена линия „Банско – Бъндеришка поляна” е с дължина на трасето от 6233 м., което я нарежда на второ място по дължина. (Първенството се държи от Симеоновската въжена линия на Витоша, която е с дължина на трасето 6720 м.)

„Гондолата”, както още наричат кабинковия лифт Банско е произведен от австрийската компания „Doppelmayr“ през 2002 г.,(днешната австрийско – швейцарска компания „Doppelmayr-Garaventa“) и е въведен в експлоатация през 2003 г.

Трасето, през което преминава лифта е с денивелация от 597 м., а капацитетът на съоръжението е около 2000 души на час.

  • Дължина на трасето 6233 м.;
  • Денивелация 597 м.;
  • Капацитет 2000души на час;
Долната (начална) станция се намира 998 м. надморска височина на около 2,5 км. от центъра на курортното градче. Разстоянието от един от най-атрактивните и популярни хотели в града – Лъки Банско до началната станция на кабинковия лифт е около 1,6 км., като по време на активния ски сезон от хотела предлагат на своите гости безплатен транспорт до станцията на всеки половин час.

На долната станция на лифта се намират и касите, от където могат да бъдат закупени билетите и картите за ползване на лифта.

Пътуването от началната станция до междинната е изключително приятно и комфортно, а гледките, които се разкриват пред погледа на туристите са уникални. На където и да погледнеш всичко е красиво, спокойно, а с всеки метър нагоре в планината стресът и натрупаното напрежение остават някъде далеч назад.

Трасето преминава над високи, вековни дървета, обширни поляни, рекички, мостчета, а слънцето докосва върховете на дърветата и закачливо си играе на „Зайче”. Така неусетно, удобно настанен в „Гондолата” се озоваваш на междинната станция.

Междинната станция е ситуирана в местността „Чалин валог” на надморска височина от 1468 м.

Тук вариантите на туристите са два – или да слязат от лифта, за да се разходят или спуснат по пистите на „Чалин валог”, или да продължат към горната станция на лифта.

Ако изберат да слязат на междинната станция могат да се разходят и да си направят един страхотен еднодневен летен излет с пикник на „Чалин валог”, а ако посетят Банско през активния ски сезон могат да се спуснат по някоя от четирите ски писти, които се намират в местността.

Пистите на „Чалин валог” не са с голяма трудност и за предпочитани от начинаещите скиори.

Ако изберат вторият вариант, не е нужно да слизат и да се прехвърлят, тъй като кабинковия лифт Банско е един от малкото в страната, на който кабинките се поемат от второ въже, което позволява прекачване, без да се налага слизане от кабинката.

Последната част от трасето на кабинковия лифт започва от междинната станция „Чалин валог” до „Бъндеришка поляна”.

Местността „Бъндеришка поляна”, където е ситуирана горната (крайна) станция на лифта е едно от най-атрактивните за летен и зимен туризъм в Пирин планина места.

От Бъндеришка поляна (1595 м. н. в.) се дава старт на всеки нов ски сезон в Банско, тук през лятото се провеждат много състезания и други обществени събития, а гледките, които се разкриват към върховете Вихрен, Кутело и Черна могила се помнят до последния дъх.

Атракциите, които се намират в близост до станция „Бъндеришка поляна” са както вече споменахме и зимни, и летни. По време на зимния сезон от Бъндеришка поляна любителите на ски спусканията могат да се спуснат по писта Бъндерица, която е с дължина 4860 м. и е със средна трудност.

Пистата е подходяща и за начинаещи, и за напреднали и предоставя много възможности на скиорите, които искат да изпитат своите възможности. Продълженията, които писта Бъндерица предлага са спускане по писта Тодорка, писта Алберто Томба, писта Балканиада и други.

През лятото Бъндерица предлага голямо разнообразие от атракции като най-голямата водна пързалка с дължина от 400 м. (най-дългата в Европа), стрелбища, мини голф игрище, възможност за игра на футбол на малки вратички и други.

Освен безброй атракции, на територията на местността има много заведения, където предлагат вкусна банска кухня.

От Бъндерица тръгват и много еко и веломаршрути, изкачвания на Пиринските върхове, разходки до някой от популярните езера и други.