Хотнишки водопад - Кая Бунар

Хотнишкият водопад, или Кая Бунар, е водопад на река Бохот в Северна България, област Велико Търново.

Водопадът се намира на около 2,5 km западно от село Хотница. До него се достига от Републикански път I-5 през Самоводене или от Републикански път I-4 през село Момин сбор. В близост до водопада има удобен паркинг за автомобили. 

Представлява естествен завършек на пролома на реката преминаваща през Търновските височини. Височината на пада му е около 30 метра. Водопадът и проломът на реката са обявени за природна забележителност, която може да бъде посетена по обособена екопътека. 

Стига се лесно с кола от село Хотница или като се отклоните от главен път София-Варна при село Момин Сбор. От там пътят отива към село Хотница и се спуска точно на водопада.
Хотнишки водопад, наричан още Кая Бунар е разположен на около 15 км. северозападно от гр. Велико Търново в посока село Хотница. До местността се стига лесно, като се преминава през селото, а в централната част има табели и асфалтов път, който води към водопада. Водните струи на Хотнишки водопад- Кая Бунар се спускат от височина близо 30 метра и разкриват невероятна гледка на стичащата се по гладките скали вода. Дърветата дават вид сякаш са израсли от самите скали и всичко изглежда като една природна магия, създаваща незабравим спомен във всеки посетител. Водопадът Кая Бунар е едно от несравнимо красивите райски кътчета на България, което дава началото и на Хотнишката екопътека – изградена в каньона на река Бохот. Хората, решили да се насладят на това пленително кътче използват полянката край водопада за почивка и пикник, а разходката по дългата километър и половина екопътека дава възможност за невероятно изживяване минавайки покрай причудливи скални образувания и стари каменни тунели, по които някога е текла вода. Продължавайки по малките мостчета се стига и до самия извор дал името на водопада – Кая Бунар. Ако сте решили да се насладите на красивата българска природа или просто да избягате от знойните летни горещини, Хотнишки водопад- Кая Бунар е сигурен начин да го направите и да останете очаровани от великолепието и пленителността на България.

Направления: От пътя София – Велико Търново трябва да се отклоните в ляво към с. Хотница. Разклонът е за с. Момин сбор, на около 8 км. преди Велико Търново, непосредствено след бензиностанция Лукойл. В случай, че го изпуснете, има втора възможност да се отклоните в ляво след около 1 км. Ако сте поели по първия разклон, в с. Момин сбор трябва да завиете след църквата в ляво(от тази страна указателните табели за Хотница не се виждат). На изхода на селото има информационна табела за Хотнишката екопътека. След няколко километра ще преминете покрай чешма в дясно. Разклонът за водопада е малко след това, в ляво. В края на пътя има паркинг.

Описание: От паркинга се преминава по малко дървено мостче и се стига на поляна с гледка към водопада. Той е с височина около 30м. и образува красив вир. Мястото е подходящо за пикник. Има и заслон в случай на лошо време.

Хотнишката екопътека е дълга около 1.5км. Началото ѝ е в ляво от водопада по стръмни стълби. Следват пътечки, дървени мостчета и стълби, отвеждащи до върха на водопада и разкриващи поредица от малки водоскоци на горе по течението на реката. В случай, че не желаете да се връщате по същия път, продължете нагоре по скалите в край на пътеката. При достигане на платото на тях, тясна, не добре отъпкана пътечка, ще ви отведе до водопада долу. Пътечката излиза непосредствено зад заслона. Разходката ще ви отнеме около 1 час.